Zomerlezingen op Duivenvoorde

Krijgt u ook geen genoeg van de vele verhalen die Landgoed Duivenvoorde rijk is? Op donderdagmiddag 15 augustus, 29 augustus en 12 september zullen drie geweldige sprekers een lezing geven over een van de thema’s binnen de tentoonstelling. Voorafgaand aan de lezing kunt u op vertoon van uw ticket de tentoonstelling bezoeken.

15 augustus, 16.00-17.00 uur
Op donderdagmiddag 15 augustus, 16.00 uur, zullen Simone Nieuwenbroek, conservator van Duivenvoorde, en Alexander Schimmelpenninck van der Oye, oud- voorzitter van het bestuur van de stichting Duivenvoorde, het bijzondere verhaal vertellen van de geschiedenis van de tuinen van het landgoed, zoals die zich ontwikkelden van een eenvoudige nuts-tuin tot barokke siertuinen die in de negentiende eeuw werden omgevormd tot een romantisch landschapspark door Jan David Zocher jr. Ook wordt aandacht gegeven aan de renovatie en vernieuwing van deze aanleg in het begin van deze eeuw door de bekende tuinarchitect Michael van Gessel. Het verhaal over het gebruik van de tuinen als plek van verpozen, plezier, en werkgelegenheid zal niet ontbreken.

29 augustus, 16.00-17.00 uur

De Engelse kasteeltuinen van kasteel Duivenvoorde werden rond 1840 aangelegd door tuinarchitect J.D. Zocher. Maar met de aanleg was het werk natuurlijk niet gedaan. Het park moest nauwkeurig worden onderhouden en werd in de jaren die volgden met liefde verzorgd. Die taak lag drie generaties lang in handen van de tuinbazen Willem, Dirk en Willem Gerard Gussekloo en hun team tuinmannen die de siertuinen, de kassen en de moestuin met de meeste precisie bijhielden. Diederik Gussekloo, onderzoeker en nazaat van de tuinbazen van Duivenvoorde, zal alles vertellen over de bijzondere tuinbaasfamilie en hun reilen en zeilen op het landgoed en rond het kasteel.

12 september, 16.00-17.00 uur
Rond 1840 nam het echtpaar Nicolaas Johan Steengracht en Henriette van Neukirchen tuinontwerper Jan David Zocher junior in de arm om de oude verwilderde Franse tuinen om te vormen tot sierlijk Engels park in landschapsstijl. De romantische slingerpaden, bruggen en lange zichtlijnen maakten het park tot een moderne oase van groen. Maar wist u dat Zocher veel meer ontwierp dan alleen de tuinen op landgoed Duivenvoorde? De familie Zocher werd een van de meest bekende families in de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur. Landschapsarchitect Peter Verhoeff neemt u mee in het verhaal achter het Zocher-imperium en de prachtige tuinen en parken die zij door heel het land ontwierpen.   

Duur van de lezing: circa 1 uur

Prijs, inclusief een bezoek aan het museum en de tentoonstelling Buiten op Landgoed Duivenvoorde voorafgaand aan de lezing: €18,- of €6,- op vertoon van een Museumkaart, Vrienden van Duivenvoordepas of Vereniging Rembrandtkaart

Scroll naar boven