Red de Koestal

En maak de restauratie mogelijk!

Restauratie Koestal

Binnenkort start de restauratie en herbestemming van een van de meest authentieke rijksmonumenten van ons landgoed: de koestal. Dit gebouw, dat dateert uit 1710-1730, diende oorspronkelijk als onderkomen voor vee en was onderdeel van de huidige tuinbaaswoning. Uit bouwhistorische opnames blijkt dat de koestal al sinds 1717 op tekeningen van Duivenvoorde staat, en mogelijk zelfs eerder, als dienstgebouw bij de moestuinen.

De koestal onderging rond 1963-1964 een restauratie waarbij een houten aanbouw werd verwijderd en het gebouw werd omgebouwd tot garage. Nu verkeert de koestal echter in zeer slechte staat. Een inspectie in 2023 door de Monumentenwacht toonde aan dat de houten kozijnen verouderd zijn, dakspanten aangetast zijn door houtrot en houtworm, en muren scheuren vertonen door verzakkingen. Ook werd er houtrot in verschillende deuren en dringend herstel nodig aan het metselwerk geconstateerd. Daarnaast is er asbest aanwezig dat verwijderd moet worden.

Vanwege de beperkte financiële middelen van Duivenvoorde is uw steun essentieel om de restauratie en herbestemming te realiseren. Met uw bijdrage kunnen we de koestal transformeren tot een multifunctioneel gebouw dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidnormen en dit historische erfgoed behouden en toegankelijk maken voor toekomstige generaties.

Word donateur van de Koestal

Uw steun is van groot belang om de restauratie mogelijk te maken. De Provincie Zuid-Holland heeft een subsidie verleend en Duivenvoorde draagt zelf financieel bij, maar er blijft helaas een restbedrag openstaan. Met een eenmalige bijdrage van €250 helpt u mee aan de restauratie en herbestemming van de koestal. Als dank vereeuwigen wij uw naam graag op een tegel in de koestal, houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen en ontvangen wij u graag een aantal keer in de koestal, tijdens en na de restauratie. Heel hartelijk dank voor uw steun!

Restauratie

De restauratie van de koestal is urgent vanwege de slechte staat van het gebouw. Uit onderzoeken van de Monumentenwacht blijkt dat de houten kozijnen verouderd zijn, de dakspanten aangetast zijn door houtrot en houtworm, en de muren scheuren vertonen door verzakkingen. Ook is er houtrot geconstateerd in verschillende deuren en is dringend herstel nodig aan het metselwerk. Daarnaast is er asbest aanwezig dat verwijderd moet worden.

De restauratiewerkzaamheden zullen worden uitgevoerd door de erkende restauratieaannemer Snitselaar, onder de deskundige begeleiding van ons restauratiearchitectenbureau Van den Berg Architecten. Met hun expertise en zorgvuldige aanpak zorgen we ervoor dat de koestal weer in goede staat wordt gebracht en behouden blijft voor toekomstige generaties.

Verduurzaming

Duivenvoorde zet zich volledig in voor duurzaamheid, zowel bij het behoud van de historische pracht van het kasteel als bij het beheer van het omliggende landgoed. Het streven is om altijd te kiezen voor de meest duurzame oplossingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energiebronnen, energie-efficiënte technologieën en duurzame bouwmaterialen. Voor de koestal betekent dit dat we diverse technieken toepassen om het gebouw klimaatneutraal te maken.

We isoleren vloeren, wanden en plafonds om warmteverlies te minimaliseren en de energie-efficiëntie te maximaliseren. Daarnaast installeren we vloerverwarming, gekoppeld aan een warmtepomp, zodat we gebruik kunnen maken van hernieuwbare energiebronnen en geen gas nodig hebben. We kiezen ook voor energiezuinige LED-verlichting en waterbesparende kranen om het verbruik verder te verminderen en de ecologische voetafdruk te verkleinen.

Natuureducatie

De restauratie van de koestal zal resulteren in een toegankelijk en multifunctioneel gebouw dat voldoet aan de hoogste duurzaamheidsnormen, en is een belangrijke stap naar een groenere toekomst voor het landgoed. Het doel is om de koestal te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat, terwijl het wordt aangepast aan moderne behoeften en binnen de historische context blijft passen.

Dankzij de gerestaureerde koestal kan in 2025 op het landgoed natuureducatie worden aangeboden. Schoolkinderen zullen op Duivenvoorde worden verwelkomd voor educatieve programma’s en bezoeken aan het landgoed. Momenteel heeft Duivenvoorde geen geschikt programma om scholieren te ontvangen en hen kennis te laten maken met de rijke geschiedenis en natuur van het landgoed. Onze ervaren gidsen zullen verschillende doelgroepen informeren over de flora en fauna en het belang daarvan.

De multifunctionele koestal ook dienen als locatie voor een Artist in Residence-programma. Artiesten, kunstenaars, schrijvers en dichters krijgen de mogelijkheid om zich tijdelijk te vestigen in de koestal en zich te laten inspireren door het prachtige landgoed. Dit programma biedt een unieke kans voor creatieve geesten om te werken te midden van de natuurlijke schoonheid en historische omgeving van Duivenvoorde.

Eenmalige donatie U kunt ook een andere eenmalige donatie doen om bij te dragen aan de restauratie van de Koestal. Alle bedragen zijn welkom, en wij zijn u zeer erkentelijk voor uw steun.

Hoe staat het er nu bij

Dankzij de steun van:

Wie gingen u voor als donateur

Carola van den Haak
Uw naam?
Provincie Zuid Holland
Frans van der Helm
Bert Koene
Mieke Slootjes
Tjerk Brouwer
Carien Nelissen
Roel Lanting
Ton Kappelhof
Familie Houtzager-Ponsioen
Wouter Swart
Hanneke van Eekelen-Wentink
Gerda Dijkstra – van der Wel
Mieke Slootjes
George Gussekloo
Familie Duijvestein
Familie Van der Gronden
Ramon Sweys
Adee & Mark de Kock
Mink van Stralen
Tjerk Brouwer
Extra Vert
Marijke De Kleijn – de Vrankrijker
Miranda & Coen Franken
Jolanda Borsboom
Jeroen Joustra
Everhard van Dam-Huf
Els Alblas
Dick van der Kooij
Marianne
Mieke Span
Coen Schimmelpenninck van der Oije
Ruud Slemmer
Sander van Wijk
Matthijs Gussekloo
M.J Droste-Rooijackers
Elisabeth Smit
Paul Kooter
Scroll naar boven